Otteluraportit: I-JBK ja Pallokissat/2

Keskiviikkona pelattu tasapeli Pallokissat/2:sta vastaan varmisti sen, että Hertan edustusjoukkue jatkaa sarjan kakkospaikalla kesätauolle mentäessä. Ennen keskiviikon peliä joukkue koki ensimmäisen tappionsa tällä kaudella Mustasaaressa. Molempien otteluiden raportit löytyvät tästä artikkelista.

 

Peli 1: I-JBK – FC Hertta

Aika: Lauantai 18.6.2016 kello 15:00
Kenttä: Centralidrottsplan, Mustasaari
Tulos: 3-0 (0-0)
Kokoonpano: Hanna – Ofelia (89. Minttu), Suvi, Jenni, Päivi – Kati (46. Mirja), Tiia, Henni, Kiia (78. Aino) – Kia (86. Maiju), Saara. Ei pelannut: Minja.
Maalit: –
Kortit: –
Yleisömäärä: 30
Virallinen ottelupöytäkirja: palloliitto.fi

Nyt se viimein tapahtui. Hävisimme ensimmäisen pelimme tällä kaudella. Hyvä saada hieman oikeaa perspektiiviä takaisin, sillä ei saa unohtaa, mistä me tulemme. On hieman ärsyttävää, että vastustajat juhlivat meitä vastaan tehtyjä maaleja kuin olisimme sarjan ykkösjoukkue. Pysyimme sentään juuri ja juuri sarjassa edellisen kauden jälkeen.

Tämänpäiväinen peli oli tyypillinen tylsä 0-0 peli, joka lopulta muuttui huonoksi peliksi. Kuten edellisellä kaudella, jolloin molemmat pelit I-JBK:ta vastaan päättyivät 1-1, tänäänkin nähtiin peli, jossa molemmat joukkueet pysyivät tiiviisti omassa taktiikassaan ja yrittivät rakentaa peliä kunnolla.

Kentän kostea nurmi vaikeutti pallonhallintaa ja syöttöjä paljon. Molemmilla joukkueilla oli ongelmia nurmen takia ja I-JBK:lla niitä oli vielä enemmän, kuin Hertalla. Lähes kaikki heidän hyökkäyksensä päättyivät siihen, että pallo karkasi pelaajilta ilman, että Hertan tarvitsi edes mennä väliin.

Päivän ratkaiseva tekijä ei ollut jalkapalloon liittyvä, vaan fyysinen. I-JBK oli enemmän hereillä, pelasi kovempaa ja halusi enemmän kuin me. Pelasimme epätavallisen passiivisesti ja pelin analysoinninkaan jälkeen emme löytäneet sille kunnon syytä. Kaksi mahdollista selitystä: 1) pitkä ajomatka (herätys noin kello 4 aikaan) oli uuvuttava. 2) Oli yksi niistä päivistä, jolloin mikään ei onnistu. Näitä sattuu. Se on jalkapalloa. Elämä on.

Pelissä itsessään ei nähty paljoakaan kohokohtia. Vasta 15 minuutin kohdalla alkoi tapahtua, kun Tiia Tarsaa rikottiin 18 metriä vastustajan maalista. Vapaapotkutilanne pelattiin huonosti ja I-JBK:n vastahyökkäys pysähtyi viime hetkellä alimman pelaajan Ofelia Sarlundin katkoon.

Ensimmäinen oikea hyökkäys tuli ajassa 23 ja toi Hertalle ensimmäisen kulmapotkun. Sekin annettiin huonosti, kuten aiempi vapaapotku. Viimeistään tässä vaiheessa kävi selväksi, ettei tämä olisi meidän päivämme. Mutta koska I-JBK:lla oli vastaavanlaisia ongelmia, olin melko varma, että lähtisimme kotiin ainakin pisteen kanssa.

Kolmas ja viimeinen ”tilanne” ensimmäisellä puoliajalla Hertalle oli Jenni Kuosmasen 55 metristä antama vapaapotku (31), joka tippui suoraan maalivahdin käsiin. Puoliajan viimeiset 10 minuuttia olivat kotijoukkueen hallintaa mutta hekin saivat aikaan vain 2 kulmapotkua. Ensimmäiset 45 minuuttia olivat vastakohta jännittävälle jalkapallolle ja huonoin suoritus joukkueelta tällä kaudella tähän mennessä.

Valitettavasti toinen puoliaika oli vielä huonompi. I-JBK hallitsi nyt peliä saamatta kuitenkaan kunnon otetta pelistä. Hertta ei oikeastaan osallistunut enää peliin. Yksi puskupallo Mirja Holopaiselta Tiian keskityksen jälkeen (68.) oli ensimmäinen paikkamme yli puoleen tuntiin. Siitä ei ollut uhkaa I-JBK:lle.

Tämän paikan jälkeen myös kotijoukkueella oli ensimmäinen paikka toisella puolikkaalla. Laukaus 45 metristä. Tilanteesta syntyi kulma, joka päätyi maalin yli: maalipotku. Kirjoitin nopean muistiinpanon vihkoon ja kun katsoin ylös paperista muutamaa sekuntia myöhemmin, peli oli yhtäkkiä 1-0 I-JBK:lle (71). Hmm…

Tuota maalia ei olisi pitänyt tulla. Kuinka peli voi päättyä 0-0, jos toinen joukkue tekee maalin? Aivan oikein; ei voikaan. Ottaen huomioon, että hyökkäysvoimamme oli tänään täysin kadoksissa, peli todennäköisesti hävittiin juuri sillä hetkellä. Minuutilla 80 tapahtui melkein identtinen tilanne (tottakai minä näin 1-0 maalin, edellinen kappale oli muotoiltu noin vain tuomaan dramatiikkaa raporttiin) johti 2-0 maaliin.

Minuutti toisen maalin jälkeen, saimme yhden ja ainokaisen tilanteen, jolla olisimme vielä voineet päästä peliin mukaan. Kia Voutilainen tykitti huikean vapaapotkun 22 metristä maalin vasenta yläkulmaa kohti. Maalivahti Anu Korpela hyppäsi ja nyrkkeili pallon pois maalista. Vau! Minun olkapääni olisi varmasti mennyt sijoiltaan tuollaista vetoa torjuessa.

Jos emme tällä laukauksella pystyneet tekemään maalia, niin emme sitten millään. Pelin viimeisellä minuutilla I-JBK sai vielä kolmannen maalin, laukaus melkein keskilinjalta leijaili yläriman alle (kuten sanottu: oli yksi niistä päivistä…) ja vaihdoimme kentälle debytoimaan kaksi 14-vuotiasta C-junioriamme: Piitu Majoinen ja Minttu Rokkila. Aivan kuten vuosi sittenkin, meillä oli vaikeuksia saada ryhmä kasaan tälle reissulle, joten päättääksemme raportin johonkin positiiviseen: Kiitos, että lähditte mukaan reissuun, tytöt! Lopputuloksesta huolimatta toivon, että teillä oli mukavaa meidän matkassamme.

 

 

Peli 2: FC Hertta – Pallokissat/2

Aika: Keskiviikko 22.6.2016 kello 19:00
Kenttä: Mehtimäki, Joensuu
Tulos: 1-1 (1-1)
Kokoonpano: Minja – Päivi, Suvi, Jenni, Lotta – Mirja (57. Kati), Henni, Aksana (60. Tellu), Kiia (84. Lyydia) – Piitu (57. Kia), Tiia. Ei pelannut: Hanna, Elina, Aino.
Maalit: 1-0 Jenni (29., rangaistuspotku, Tiia)
Kortit: –
Yleisömäärä: 85
Virallinen ottelupöytäkirja: palloliitto.fi

Viimeinen peli ennen kuukauden mittaista kesätaukoa oli kesän toinen paikalliskamppailu, tällä kertaa Pallokissojen kakkosjoukkuetta vastaan. Peli-ilta oli kaunis ja aurinkoinen.

Pettymystentäyteisen Mustasaaren matkan jälkeen halusimme korjata virheen ja näyttää, että se oli vain ”yksi niistä päivistä”. Ja näin me teimmekin. Voin melkein sanoa, että ensimmäiset 60 minuuttia olivat parhaat peliminuutit mitä olen nähnyt joukkueelta. Teimme juuri sen mitä halusimmekin tehdä ja kaikki toimi täydellisesti. Olin erittäin tyytyväinen näkemääni, etenkin kun mielessä oli vielä edellinen peli Pallokissoja vastaan.

Ottelusuunnitelman lisäksi olimme suunnitelleet yllätyksiä katsojille: Minja Pietarinen aloitti tänään maalissa, Mirja Holopainen pääsi kokeilemaan avauskokoonpanopaikkaa ja Aksana Lehtonen teki ensiesiintymisensä edustuksen riveissä tällä kaudella loukkaantumisen jälkeen (spoiler alert: hän pelasi erinomaisen pelin, kunnes hänet pyydettiin vaihtoon). Suurin yllätys oli kuitenkin 14-vuotias C-juniori Piitu Majoinen, joka aloitti kärkihyökkääjänä. Hänen suorituksensa ei sen sijaan tullut yllätyksenä: hän pelasi kuin 24-vuotias, jolla on 10 vuotta kokemusta edustuksesta. Mahtavaa työtä, Piitu!

Saimme hyvän alun ja otimme pelin haltuun nopeasti. Molemmat joukkueet pelasivat kontrolloitua peliä, toteuttaen erilaisia pelitaktiikkojaan. Hertan taktiikka toimi loistavasti ja saimme muutaman Pallokissojen pelaajan turhautumaan jo pelin alussa. Se johti riitelyyn ja keltaisiin kortteihin.

Ajassa 28 Jenni Kuosmanen, jonka peli vahvistuu ottelu ottelulta, voitti pallon puolustuksessa ja aloitti nopean vastahyökkäyksen. Hän lähetti Tiia Tarsan kohti maalia. Rangaistusalueella Amrita Singh taklasi Tiian maahan. Hän voi olla tyytyväinen, että sai vain keltaisen kortin tilanteesta. Jenni kävi kylmänviileästi laittamassa pallon pilkulta verkkoon, 1-0 (29).

Valitettavasti johto kesti vain 3 minuuttia. Kuin puskista Pallokissat tasoitti pelin, kun Sanni Ryhänen löysi itsensä yhtäkkiä yksin maalin edestä ja pääsi laittamaan pallon maaliin (32). Maali ei vaikuttanut meidän peliimme kovinkaan paljoa, jatkoimme omaa peliämme. Yksi hyvä maalipaikka tuli meille kulmapotkusta 40 minuutin kohdalla mutta muuta huomionarvoista ei puoliajalla enää tapahtunut.

Toisen puoliajan alussa Hertta painosti yrittäen saada toisen maalin. Alle minuutti puoliaikaa oltiin pelattu, kun Henni Rinkinen laukoi 30 metristä, mutta maalivahti pystyi torjumaan pallon. Seurannut kulmapotku pelattiin hätiköiden eikä vaaraa syntynyt. Minuutilla 52 Tiia kuljetti päätylinjalle asti ja syötti taaksepäin Piitulle, joka oli 4 metriä maalin edessä. Puolustaja pystyi liukumaan Piitun laukauksen eteen juuri viimeisellä sekunnilla ja pysäytti pallon senttejä ennen maalilinjaa.

Hertta vaihtoi lisää hyökkäysvoimaa kentälle, kentälle tulivat Kia Voutilainen ja Kati Kauppinen. Kia ehti olla kentällä vain puoli minuuttia, kun hän harhautti itsensä ohi kolmen puolustajan ja nosti pallon kohti vasempaa yläkulmaa. Upea reaktiotorjunta maalivahdilta, ei maalia ja pallo päätyrajasta yli. Yleisöstä kuului ”maali” -huutoja kun Hertta pelasi seuraavan kulmapotkun mutta maaliviivalla seissyt puolustaja onnistui pukkaamaan pallon pois vaara-alueelta (61).

Emme saaneet maalia puoliajan ensimmäisellä viidellätoista minuutilla ja usein käy niin, että jos joukkue selviää tällaisesta myllytyksestä, he saavat henkisen yliotteen ja pystyvät palaamaan peliin mukaan taistelemaan. Hertan maalipaikkojen jälkeen Pallokissojen valmentaja vaihtoi muutaman pelaajan ja etenkin kentälle tullut Riikka Lappalainen pystyi kääntämään pelin kulun.

70 minuutilta eteenpäin Pallokissat otti peliä enemmän hallintaansa ja pystyi pitämään pallon poissa puolustuspäästään. Saamatta itse selkeitä maalintekopaikkoja, kuopiolaiset pystyivät nyt pitämään palloa Hertan puolella varmistaen siten tasapelin.

Kaksi vapaapotkua ajassa 90+3 Hertan oikealta laidalta toivat vielä peliin tarpeetonta loppujännitystä, mutta mitään ei tapahtunut ja peli päättyi 1-1. Vaikka voitto oli täysin mahdollinen saavuttaa, tasapeli on myös hyvä tulos. Joukkueen reaktio pelin jälkeen oli erinomainen ja osoittaa, kuinka positiivisesti olemme kehittyneet yhdessä viime kuukausien aikana.

Ottelun pelaajiksi valittiin Sanni Ryhänen (Pallokissat/2) ja Aksana Lehtonen (minullekin hän oli kentän paras pelaaja ja oli mukava katsoa kun hän pääsi taas pelaamaan). Lisäksi Lumene-pelaajana palkittiin Lotta Kepponen.

Nyt pääsemme nauttimaan pelittömästä kuukaudesta ja ainakin sen ajan säilyvästä hyvästä sarjatilanteesta. Sen sijaan, että olisimme sarjan jumbona kuten viimekaudella, olemme nyt kakkossijalla, kaksi pistettä edellä sijan viisi Lapuan Virkiää ja kaksi pinnaa jälessä sarjakärki FC Unitedia. Hienoa työtä kaikki, olen hyvin tyytyväinen teihin! Nauttikaa kesästä!

 

 


 

 

FC Hertta’s edustusjoukkue remains on the second position of the league during the summer break after a draw against Pallokissat/2 last Wednesday. Before that game, the team got the first loss of the season in Mustasaari. We combine both match reports in this article.

 

Game 1: I-JBK vs. FC Hertta

Date: Saturday, 18.06.2016, 15:00
Stadium: Centralidrottsplan, Mustasaari
Result: 3-0 (0-0)
Lineup: Hanna – Ofelia (89. Minttu), Suvi, Jenni, Päivi – Kati (46. Mirja), Tiia, Henni, Kiia (78. Aino) – Kia (86. Maiju), Saara. Not played: Minja.
Goals: –
Cards: –
Yleisömäärä: 30 (official number; there were surely more though)

Official ottelupöytäkirja: palloliitto.fi

It finally happened: We lost the first game of the season. Good to get some perspective back. Don’t forget where we come from. It’s a bit irritating to see our opponents party points against us like we would be the top team of the league. We barely prevented relegation in 2015.

Today’s game was a typical 0-0 which eventually turned bad. Like in 2015 when both games drawed 1-1, it was a game which saw both teams staying tight within their tactical formations and trying to construct the game properly.

The wet grass made the technical part very difficult though. Both teams had problems with it and I-JBK’s issues were bigger than Hertta’s. Almost all their attacks ended with them losing the ball eventually without intervention of our defense.

The deciding factor of the day was not football-related, but physical. I-JBK was more awake, played stronger and wanted more than us. We played unusually passive and even after analysing the game, no real answer for this was found. Two possible explanations: 1. The long trip (with waking up around 4 am) was exhausting. 2. It was one of these days when nothing works out. That happens. That’s football. Been there, done that.

The game itself lacked climactic moments. It took until minute 15 that anything happened at all. Tiia Tarsa was fouled 18 meters in front of the goal. The freekick was executed badly and I-JBK’s counter attack was stopped at the very last second by last player Ofelia Sarlund.

The first real attack of the game occured in minute 23 and led to our first corner. It was executed badly as well, just like the freekick. Latest now it became clear that this wouldn’t be our day. But since I-JBK faced similar difficulties, I was confident to go home with a point.

The third and last ”chance” of the first half for Hertta was a 55 meters freekick from Jenni Kuosmanen into the hands of the goalkeeper (31.). The last 10 minutes of the half belonged to the home team, two corners was the best outcome though. All in all, the first 45 minutes were the opposite of exciting and by far our worst performance this season.

Unfortunately, the second half got even worse. I-JBK dominated now without getting a proper grip on the game. Hertta did not really participate in the game anymore. One headball chance for Mirja Holopainen after a cross from Tiia (68.) was the first scene for us after more than half an hour. That was not enough to pose a threat to I-JBK today.

One minute after this chance, the home team had their first scene in the second half as well: a shot from 45 meters. It led to a corner which ended behind the goal, goalkick. I wrote down a quick note and when I looked up again just a few seconds later, it was suddenly 1-0 for I-JBK (71.). Hmm…

That goal should have not happened. How can a game end 0-0 if a team scores a goal? It can’t, exactly. Given our total lack of attacking power today, the game probably just got lost. In minute 80, an almost identical situation (of course I saw the 1-0, the last paragraph was phrased like that for dramatical purposes) led to the 2-0.

One minute after that, we had the one and only chance to maybe get back into the game. Kia Voutilainen hammered a massive freekick from 22 meters straight to the left triangle of the goal. Keeper Anu Korpela jumped and boxed the ball out of the goal. Wow! I probably would have dislocated my shoulder in this situation.

If this shot could not cause a goal today, nothing could. The last minutes saw the 3-0 (88.), a shot from almost the middle line under the crossbar (as mentioned: one of these days…) and the debut of two of our 14 years old C-juniors: Piitu Majoinen and Minttu Rokkila. Just like one year ago, we had problems getting a squad together, so to end with something positive: Thanks for joining us on this trip, girls! Despite the result, I hope you had a good time.

 

Game 2: FC Hertta vs. Pallokissat/2

Date: Wednesday, 22.06.2016, 19:00
Stadium: Mehtimäki, Joensuu
Result: 1-1 (1-1)
Lineup: Minja – Päivi, Suvi, Jenni, Lotta – Mirja (57. Kati), Henni, Aksana (60. Tellu), Kiia (84. Lyydia) – Piitu (57. Kia), Tiia. Not played: Hanna, Elina, Aino.
Goals: 1-0 Jenni (29., penalty, Tiia)
Cards: –
Yleisömäärä: 85

Official ottelupöytäkirja: palloliitto.fi

The last game before one month of summer break brought the second derby this season as Pallokissat’s second team visited us on a beautiful, sunny summer evening.

After our disappointing trip to Mustasaari on Saturday we wanted to make up for it and show that this was just ”one of these days”. And we did. I am maybe leaning a bit out of the window now, but the first 60 minutes have been the best from Hertta that I have ever seen. We did exactly what we wanted to do and it worked out perfectly. I was extremely satisfied with what I saw, especially as I still remember the last game against Pallokissat.

In addition to our match plan, we had some surprises ready for the spectators: Minja Pietarinen was the goalkeeper today, Mirja Holopainen got a chance in the starting lineup and Aksana Lehtonen did her first game for the edustus this season after her injury (spoiler alert: She played an outstanding game until she asked to be substituted). The biggest surprise was that 14 years old C-junior Piitu Majoinen started as a striker. Her performance was not a surprise though: She played like a 24 years old with 10 years of edustus-experience. Great job, Piitu!

We had a good start into the game and took control quickly. Both teams acted in a controlled manner, allowing the different tactical approaches to unfold. Hertta’s tactics worked like a charm and some players from Pallokissat got frustrated quickly, leading to argueing and yellow cards.

In minute 28, Jenni Kuosmanen, who is getting stronger with every game, won the ball in the defense and initiated a counter attack. She eventually sent Tiia Tarsa towards the goal. In the penalty area, Amrita Singh tackled her down. She could be happy that she only received a yellow card for this. Jenni callously put the penalty into the net, 1-0 (29.).

Unfortunately, the lead only lasted three minutes. Out of nowhere, Pallokissat equalised when Sanny Ryhänen was suddenly all alone in front of the goal and scored the 1-1 (32.). This goal didn’t affect us or our game much. We continued playing our style. One good opportunity for us after a corner (40.) was the last noteworthy scene of the first half.

The beginning of the second half saw Hertta pushing for the second goal. Less than one minute was played when Henni Rinkinen delivered a shot from 30 meters. The goalkeeper could save the ball. The following corner was missed hastily. In minute 52, Tiia went through to the goalline and passed the ball back to Piitu four meters in front of the goal. A defender could slide into her shot at the last second and stopped the ball oh-so-slightly before the line.

In order to push even further, Hertta substituted additional offensive power with Kia Voutilainen and Kati Kauppinen. Only half a minute on the field, Kia tricked herself through three defenders, then lobbed the ball to the left corner. But the keeper showed a great reflex. The following corner already had some spectators shouting ”goal”, but a defender standing on the goalline headed the ball out of the danger zone (61.).

We were not able to score a goal during these wild 15 minutes and as so often, if a team gets out of this unharmed, they get a psychological bonus and will be able to come back. Immediately after those scenes, Pallokissat’s coach substituted a couple of times and especially their new player Riikka Lappalainen was able to turn the tide around a bit.

From minute 70 on, Pallokissat had more from the game and was able to keep the ball away from their own goal. Without achieving clear chances themselves, the Kuopio-players now managed to hold the ball in our half of the field most of the time, thus securing a draw.

A double freekick in minute 90+3 on our right side led to some unnecessary late-game-excitement, however, nothing happened and the game ended 1-1. While a win was possible, a draw is a very good result as well. The team’s reaction after the last game was excellent and shows how positively we have developed together during the last months.

The ”Player of the Game”-rewards went to Sanni Ryhänen (Pallokissat/2) and Aksana Lehtonen (for me, she was the best player on the field and I was happy to see her playing again). The bonus-reward went to Lotta Kepponen.

We now enjoy a month without games and have a look at the table once in a while. Instead of being on the last position during the summer break, we are now on the second position, two points before the fifth best team, Virkiä Lapua, and also two points behind the leader, FC United Pietarsaari. Good job everyone, I’m proud of you! Enjoy the summer.

Share Button