Tappio, tappio ja voitto

01-tyttöjen Puolen Suomen Liigan sarjassa joukkueemme Klubi yj pelasi 14.5 ja 26.5. kolme tärkeää peliä, joista saldona oli kolme pistettä. Pelillisesti tappioon päättyneet pelit olivat kuitenkin parempia vaikka voitto maistuikin tosi makealta.

Kuopion turnauksessa kohtasimme voitosta voittoon kulkeneen VIFK:n Vaasasta. Kenttäpelissä pystyimme pelaamaan tasaväkisesti vaasalaisia vastaan ja saimmekin muutaman hyvän maalitekopaikan ottelun alkupuolella. Riinalla jopa tyhjä maali edessä, mutta puolustaja sai tökkästyä pallon pois juuri ja juuri hänen edestään. Ensimmäisen maalin teki kuitenkin VIFK meidän harmillisesta harhasyötöstä seuranneesta vaasalaisten hyökkäyksestä ottelun 27 minuutilla. Maalin jälkeen saimme pari hyvää tilannetta, joista toisesta päästiinkin maalaamaan tasoitus Riinan toimesta ottelun 31 minuutilla.  Maalien jälkeen ottelu jatkui tasaisena ja merkillepantavaa oli molemmilla joukkueilla lukuisat keskialueen harhasyötöt. Puoliaikatulos oli 1-1.

Toinen puoliaika oli samaa rataa kuin ensimmäinen – tasaista vääntöä keskialueella. Molemmilla joukkueilla muutamia hyökkäyksiä, jotka päätyivät laukaukseen ja maalivahdin torjuntaan. Valmennuksessa mietimme pitäisikö varmistaa tasapeli esimerkiksi peliryhmityksen muutoksella mutta toisaalta yhdellä hyvällä onnistumisella hyökkäyspäässä voisimme kääntää ottelun eduksemme.  Siis jatkoimme perussysteemillä. Jälkiviisas on tietysti helppo olla – olisi pitänyt tyytyä yhteen pisteeseen – sillä oman puolustuspään virheestä VIFK pääsi hyvään hyökkäykseen, josta ei voinut olla lopputuloksena kuin maali kuusi minuuttia ennen ottelun loppua. No nyt loppukiriä sitten, että saadaan tasoitus ennen päätösvihellystä. Yritystä joukkueella oli vaan ei se kuitenkaan riittänyt. Harventunut puolustusrivistö oli helppo ”maali” VIFK:lle. Vastahyökkäyksestä ottelun lopputulokseksi tuli 3-1 maali pelin viimeisellä minuutilla.

Alkuillasta alkoi toinen pelimme SeMiä (Seinäjoki) vastaan, joka oli yllättäen hävinnyt aamupäivällä Pallokissoille 0-1.  Pelin alku näytti tasaiselta ja jopa meidän hienoista hallintaa. Syy näytti löytyvän vastustajan kokoonpanosta – ”ykkösnyrkkistä” oli kolme pelaajaa vaihdossa. Olivatko he loukkaantuneita vai pelasiko vastustajan valmentaja ”käänteisellä” taktiikalla antaen peliaikaa muillekin tytöille? Syy selvisi 24 minuutin kohdalla, kun vastustaja teki peräti kolme vaihtoa kerralla. Ja heti tulikin peliin lisää vauhtia ja tilanteita.  Ja se vastustajan maali, joka sekin syntyi meidän omien virheiden seurauksena. Puoliajalla oltiin siis tuloksessa 0-1.  Toinen puoliaika oli osaltamme varmaankin kauden heikointa peliä puolustuksen osalta. Voi vain sanoa, että ”puolustus oli ihan sekaisin” ja syy siihen ihan mysteeri. Ja niinpä 0-2 tilanne syntyi varsin helposti. Kirivaihde meni joukkueella päälle jo heti aloituksen jälkeisestä hyökkäyksessä, kun pallo ajautui Saaralle aivan vapaaseen paikkaan kuudentoistarajan tuntumaan. Häneltä hallittu veto takakulmaan tilanteeksi 1-2. Aikaa tasoitukseen oli riittävästi ja paikkojakin saimme vaan emme millään sitä maalia. Lopussa yritimme vielä siirtää lisää pelaajia hyökkäykseen vaan SeMi puolusti kiitettävästi. Lopputulos siten 1-2 SeMille.

Tappiot molemmista peleistä olivat tietenkin pettymys ja samalla se latasi jännitystä sekä panosta Klubi yj ja Pallokissojen keskinäiseen kamppailuun. Pelin voittaja saisi paremmat asetelmat sarjassa viiden joukkoon sijoittumisessa. Asetelma tässä pelissä oli selkeä : Klubi yj selvästi haastajan roolissa, koska Pallokissojen pelaajista valtaosa muodostaa Itä-Suomen 01-tyttöjen Piirinjoukkueen rungon. Ja tämä asetelma olikin hyvä motivaation lähde pelaajillemme. Etukäteen tiesimme, että Kissojen topparit roiskivat palloa yli keskikentän suoraan kärkipelaajille – ja pääosin niin tapahtuikin. Oma pelimme ei ollut heti alkuun kuosissaan, sillä lukuisat harhasyötöt keskialueella haittasi pelinrakentelua. Mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, niin yhteisjoukkueen peli parani. Ensimmäisellä puoliskolla saimme kaksi selvää maalintekopaikkaa, mutta kummastakin puuttui se ”kylmäpäinen” viimeistely. Puoliaikatulos 0-0.

Toiselle puoliajalle vaihdoimme Minjan oikeaan laitaan, kun siellä näytti olevan se ”väylä” murtautumisiin. Ja sieltä pääsimmekin hyviin murtoihin, joskin tosi vaarallisia tilanteita emme saaneet.  Pallokissoillakin oli omat mahdollisuutensa, sillä valmentaja teki muutaman oivallisen pelaajavaihdon ottamalla pois jo hieman uupuneita pelaajia. Tämä antoi lisäpuhtia Kissojen peliin ja joukkue saikin pitkän painostusjakson, jonka huipentuma oli pallon osuminen maalin ylärimaan. Jakson loppupuoli oli pitkälti yhteisjoukkueen hallintaan. Syntyi useita maalipaikkoja, joista lähimpänä maalintekoa oli Riina rangaistusalueen kulmalla, mutta se sama ilmiö mikä on nähty peleissä aikaisemminkin – Kissa-pelaaja pitää kaksinkäsin kiinni Riinasta, eikä tuomari näe aihetta viheltää rangaistuspotkua.

Peliaikaa jäljellä viitisen minuuttia ja lopputulos ”kiikarit” häämötti. Vaan sitten sattui Kissojen toppariparille virhe: Puolustuslinja aivan liian ylhäällä suhteessa pallon sijaintiin. Korkeahko pallo kohti toista topparia – hän katkaisisi syötön helposti päällään, mutta lähteekin tavoittelemaan palloa jaloilla ylettymättä siihen. Pallo ”vapaana” topparilinjan ja maalivahdin välissä – Janette huomaa tilaisuutensa tulleen, pääsee läpi ja sijoittaa pallon hallitusti ohi vastaan tulleen Sagan tilanteeksi 1-0. Tärkeät kolme pistettä olisivat tarjolla :-)   Nyt valmentajilta nopeat ohjeet Venlalle ja Piitulle etteivät ota riskejä puolustustilanteessa. Ja Roosalle ja Saaralle etteivät enää tue hyökkäyksiä niin voimakkaasti. Pallokissat jaksoivatkin vielä yrittää tasoitusta vaikka saimme mekin tehtyä hyviä, rauhallisia ja aikaa vieviä  hyökkäyksiä. Lopputulos 2-0 syntyikin Pallokissojen puolustuksen seistessä staattisesti omalla kuudellatoista ja Saaralla oli helppo työ harhauttaa ensin yksi, sitten toinen ja vielä kolmas puolustaja ennen kuin sijoitti pallon ohi maalivahdin.

Liigaa on kaksi peliä jäljellä. Viimeinen turnaus on kesäkuussa Teerijärvellä. Lopputurnauspaikkaa tavoittelee vielä kuusi joukkuetta kun tarjolla on viisi paikkaa. Sarjataulukko muovautuu jo tulevana viikonloppuna kahdessa turnauksessa, joista Klubi yj ja Pallokissat ovat lepovuorossa. Täten jo ennen kesäkuuta ehkä nähdään mitkä ovat asetelmat viimeisessä turnauksessa kunkin joukkueen kohdalla.

 

Share Button